Minggu ini bermulalah peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan hari ini sudah masuk ke hari yang ketiga.

Kisah ini yang dikongsikan oleh sebuah laman sosial Penang Kini. Mungkin melalui seorang guru.

Kejadian yang baru berlaku selepas 20 minit peperiksaan bermula pagi ini.

Semoga kita dapat pengajaran dari kisah ini.

Hari ketiga mengawas SPM 2017, Paper sejarah kertas 2. Masa: 10.00 pg hingga 12.30 tghari.

 

SEORANG CALON MINTA KE TANDAS.

Setelah 20 minit masa berlalu, seorang calon lelaki bersongkok, air muka bersih tiba-tiba mengangkat tangan meminta kebenaran ke tandas.

 

 

Saya benarkn sambil mengiringi beliau. Sebelum itu dah perasan yang beliau macam tak keruan.
Kedengaran bunyi air daripada dalam tandas.

Calon tadi keluar dan saya lihat wajah dan tangannya basah smbil tangannya memegang stokin serta kasutnya.

 

MINTA IZIN UNTUK SOLAT.

“Izinkan saya solat sekejap ye cikgu, saya blank…” ujarnya meminta kebenaran.

 

 

Belum pun sempat saya berkata apa-apa seraya tergamam, calon itu sudah pun mengangkat takbiratulihram.

Terkedu saya sambil memerhatikan beliau solat. Solat tanpa sejadah tetapi sujud dengan dahi menyentuh lantai simen yang amat naif itu. Allahu Akbar.

Tiba sujud di rakaat terakhir, agak lama beliau sebegitu.

 

MENANGIS SELEPAS SOLAT.

Selepas memberi salam, beliau mula menangis tersedu-sedu seraya berkata :

“Cikgu… Saya blank… Tiba-tiba saya rasa otak saya kosong. Trial haritu saya dpt sejarah A+”.

 

 

Tetiba rasa keibuan saya hadir dan tanpa sedar turut sama-sama menangis sambil saya menggosok belakangnya dan memintanya beristighfar serta membaca Al Fatihah.

“In shaa Allah, Allah bantu awak. Buat yg terbaik ye” ujar saya.

Dia angguk dan bangun menuju ke dewan semula. Allahuakbar.

Semoga Allah permudahkan urusanmu duhai anak muda. Perjalanan mu masih jauh. Semoga terus istiqamah mengharapkan Allah sebagai penolong dikala kebuntuan.

Pengajaran yang saya dapat daripada beliau…

ALLAH jua lah sebaik-baik penolong. Kita terlalu kerdil, maka bersujudlah dan mintalah pada Allah.
Terima kasih kerana pengalaman yg cukup bermakna ini duhai anak muda.

Admin share kerana saya rasa tak ramai anak muda skrg seperti beliau…

Sumber : Penang Kini via sinarhariani

**************************************

Jangan lupa consume #QallistaSignaturesesudu pagi ni ye sebelum breakFast…. Barulah kulit segar & berseri sepanjang hari ni…. Pastikan ambil ye sygss..tak mau skip2 okey.., kalau konsisten baru dpt kesan superbbb spt di #QallistaFeedback … .
Yg dh consume n nak share feedback dgn kami, boleh wassap wakil syarikat kami ye… We wait good news from u guysss!!💕💕💕💕
.
Apa yang boleh anda dapat dari QALLISTA SIGNATURE
1) Memutihkan & Mencerahkan satu badan
2) Melembutkan kulit Badan secara keseluruhan
3) Memutihkan muka dalam masa SEAWAL 4-7 Hari sahaja
4) Menghilangkan & memudarkan Jerawat
5) Menghilangkan & memudarkan Jeragat
6) Menghilangkan & memudarkan parut degil dan lama
7) Membuatkan anda sangat menyesal kerana tidak ambil dari dulu lagi
8) Membuat kawan2 anda puji anda semakin putih
9) Membuat anda bangga dengan diri anda
.
.
QALLISTA SIGNATURE hebat sangat kerana
=> Mengunakan BAHAN SEMULAJADI 100%
=> Mengatifkan Colagen dalam badan dalam masa 2jam selepas makan
=> Mengunakan bahan aktif gluta original 100%
.
Untuk info details ttg #QallistaSignatureboleh lihat d @qallistasignature

Dapatkan Qallista Signature hari ini dengan klik DISINI